Διοργανώνεται από την κοινότητα Θεοκτίστου και τους κατοίκους, με την συνδρομή του δήμου Γορτυνίας και της Κοινωφελούς επιχείρισης του Δήμου, για πέμπτη συνεχόμενη χρόνια η γιορτή "του παστού" στις 26/12/2018 . 


 

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Λάμπης Μαστορόπουλος και όλοι οι διοργανωτές καλούν όλους τους φίλους του χωριού σε αυτό το ξεχωριστό γλέντι, τη γιορτή "του παστού" στις 26/12/2018. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την επομένη των Χριστουγέννων στον χώρο του Πολιτιστικού κέντρου Θεοκτίστου.
 
Πρόκειται για μία εκδήλωση που έχει σκοπό να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι για το έθιμο του παστού, και αποτελεί μία ευκαιρία να συγκεντρωθεί όλο το χωριό μαζί, να πουν τα νέα τους και να συνφάγουν σε χαρά και όχι σε λύπες, όπως συνηθίζεται στα χωριά που πλέον ερημώνουν, αφού έχουν μείνει μόνο ηλικιωμένοι.
 
Το πρόγραμμα θα περιλάμβανει δωρεάν φαγητό, κρασί, τσίπουρο και την απαραίτητη μουσική και χορό, που αναμένετε να κρατήσει μέχρι αργά το απόγευμα της τρίτης 26 Δεκεμβρίου.
 

Από πλευράς λαογραφίας η γιορτή είναι η αναβίωση του εθίμου των χοιροσφαγείων που γινόταν τέτοια εποχή.

Επίσης το Θεόκτιστο είναι το μοναδικό χωριό που λένε τα κάλαντα ανήμερα της γιορτής και όχι την παραμονή όπως σε όλη την άλλη Ελλάδα. 

 

Αντάμωμα στο Θεόκτιστο. Το βράδυ ανήμερα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, 21:30, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, οι παρέες και οι φίλοι του χωριού, θα γλεντήσουν παραδοσιακά και ρεφενέ με ορχήστρα από εξαιρετικούς μουσικούς.

Μνημόσυνο στη μνήμη των κεκοιμημένων Ιερέων και λειτουργών της κοινότητας Θεοκτίστου.

Eπιμνημόσυνη δέηση για τους μεγάλους ευεργέτες Αθηνόδωρο Δρακόπουλο και Κων/νο Δρακόπουλο στο Θεόκτιστο Γορτυνίας

Back to Top